Trött på tröttheten

Blev ingen yoga för min del idag. Jag orkade inte, mådde konstigt, ont i huvudet och värk i kroppen. Var tvungen att sova på eftermiddagen istället. Jag är så trött på att aldrig orka. Det är ju inte bara det att jag liksom inte orkar, jag mår ju allmänt dassigt också. Ingen sån där jag orkar inte ork som går att ta sig i kragen och tvinga sig att göra saker ändå. Ja, ibland kanske men inte alltid. De gånger jag tvingat mig själv att göra saker utan orken har bara gett mig större bakslag och orkeslöshet efteråt. Känns som att det blir värre några dagar efteråt än vad det känns direkt. Jag vill inte ha det så här, jag vill vara pigg och allert och orka vara delaktig i saker, orka arbeta och orka med familj, vänner och hem. Inte behöva välja bort aktiviteter på grund av min orkeslöshet. Kroppen är trött och hjärnan är trött. Jag är hjärnskadad.

Gjorde ett självskattningstest gällande mental trötthet och det visade att jag har problem med mental uttröttbarhet, vilket i och för sig inte var förvånande men poängen blev ganska höga även om jag själv tyckte att jag faktiskt valde svaren i underkant av hur jag känner mig för att inte påverka resultatet att bli i överkant. Psykologen Agneta Sandström har i en doktorsavhandling kunnat påvisa att utmattningsyndrom inte bara går att diagnostisera, utan även att det kan ge direkta och mätbara hjärnskador, med bestående men som följd.

– Det handlar om verkliga hjärnskador, som det inte finns några bevis för att man kan återhämta sig ifrån. Får du en kula i huvudet eller slår huvudet i en tall, kan du få beständiga hjärnskador som förändrar din personlighet och det är det ingen som ifrågasätter. Samma sak är det med utbrändhet, säger Agneta Sandström, som tror att hennes avhandling kan leda till stora förändringar i synen på sjukdomen.

Jaha, hjärnskadad, mentalt trött och fysiskt slut - är det så här det kommer att va? Är det så här jag kommer att få leva resten av livet? Kommer jag någonsin att orka och kunna det jag gjorde förr? Jag är bara så trött på den här tröttheten.

7 maj 2014