Att hushålla med energin del 2

När man drabbats av utmattning eller snarare bränt ut alla sina energiresurser tar det lång tid att komma tillbaka till en bra energinivå igen. Antagligen kommer energinivån aldrig att bli som innan man drabbades och man kommer då alltid att behöva tänka på hur man hushållar med sin energi.

Detta beskriver Malin som driver bloggen Livets bilder genom illustrationen av en flaska. Ursprungligen har hon fått det här beskrivet på Stresskliniken där hon deltagit/deltager i bland annat gruppträffar med andra drabbade. Jag har fått lov av Malin att återge hennes beskrivning här. Besök gärna hennes blogg då hon skriver så mycket tänkvärt och kämpar på trots sitt mående, det både inspirerar och peppar mig!

FLASKAN

dsc01561.jpg

Då du har en frisk energinivå (1) är flaskan full! Varje dag använder du energi ur flaskan och fyller på den igen på natten då du sover och då du tar pauser under dagen (sömnen är den största återhämtningskällan).  

Om du får en ökad belastning och sämre återhämtning, under lång tid, fylls inte flaskan på som normalt utan energinivån kryper sakta neråt. Då du når det röda strecket (4) börjar du få symptom på utmattning. Under symtomnivån sätter kroppen tydligt stopp och du har inget annat alternativ än att lyssna på kroppen, inga krafter går att mobilisera.

När du börjar återhämta dig minskar eller försvinner symptomen (2). Men observera att din energinivå då bara ligger strax över det röda strecket, flaskan är alltså inte full igen bara för att symptomen är borta!

Mellan din aktuella energinivå (2) och symtomnivån (4) har du din energimängd som ska räcka under en dag. Den stora utmaningen ligger i att hålla dig inom den mängd energi du har, eftersom du får tillgång till lusten och viljan (5)  igen då symtomen minskar. Men använder du mer energi än vad du har tillgång till halkar du genast ner under symtomstrecket igen.

Att acceptera den energinivå du har och att betrakta symptomen som dina vänner (som varnar om att du är ute på svag is) är ett viktigt steg på den långa vägen tillbaka att bli frisk. 

Malin beskriver att den här bilden har varit till stor hjälp för både henne och de andra som deltagit i gruppen på Stresskliniken. Precis som hon beskriver så är det så lätt att känna då symtomen försvinner och lite lust och vilja kommer tillbaka att man orkar och kan göra ALLT det där som man brukade göra innan man drabbades av utmattningen. Men om man ser på flaskan så inser man då att man precis kommit ovanför symptomstrecket och att energinivån fortfarande är minimal. Det här innebär alltså att man verkligen behöver hushålla med sin energi även om det inte känns så för stunden.

Det är precis det här som jag haft så svårt med, att förstå att jag inte kan köra på hur mycket som helst en bra dag eftersom jag egentligen inte har full energi. Det är också därför bakslagen blir så många och ibland rätt så hårda. Men det är så svårt att hålla nere aktivitetsnivån en bra dag för det är så skönt att få känna sig nästan normal för en dag. Att tvinga sig själv till hushållning med energin när det känns som att man inte behöver det är konstigt men totalt nödvändigt. Jag ska verkligen försöka bli bättre på det här men det kommer säkerligen att ta tid. Jag känner också att det är svårt att få andra att förstå varför jag inte kan köra på som vanligt när jag faktiskt verkar vara som vanligt. Men jag hoppas att den här illustrationen kan vara ett hjälpmedel.

Tack Livets bilder för lånet av din illustration!

29 nov 2013